Temperatura

Fa fred o calor? Cadascú ho podem percebre de manera diferent, per amb un termòmetre podem saber la temperatura de la massa d’aire que ens envolta. Aquesta és la temperatura que tenim ara mateix a Meliana (Current):

I ací podem veure un gràfic de la Tª a les últimes 24 hores.

La temperatura de sensació

De vegades la temperatura que sentim no és correspon amb la que marca el termòmetre. Això té a veure amb la humitat, que augmenta la sensació de calor, i el vent que augmenta la sensació de fred.Si comparem els climes de València i Requena ho podem veure fàcilment.

A València, a l’estiu, tenim temperatures més suaus perquè estem a la vora del mar Mediterrani, però València té una temperatura de sensació més alta perquè la humitat, amb la mar al costat, sol ser alta.

A l’inrevés, a Requena les temperatures diürnes són més altes, però té una calor seca i la temperatura que sent el cos humà és més baixa.

Sabies que?

  • La temperatura afecta a l’estat de la matèria. Molts cossos passen de sòlid a líquid a una determinada temperatura: l’aigua pot passar d’estat líquid; pluja, a sòlid; la neu o el granís.
  • També afecta els éssers vius, que només poden viure dins d’un interval de temperatures. Molts animals tenen mecanismes per mantenir estable la temperatura interna.